هوش مصنوعی چگونه بر کسب و کارها تأثیر میگذارد؟
هوش مصنوعی اصطلاحی بسیار گسترده است که امروزه دنیای تجارت را هم تحت تاثیر خود قرار داده است. درواقع هوش مصنوعی به هرگونه نرم افزار کامپیوتری که درگیر فعالیتهای انسانی است، گفته میشود. هوش مصنوعی قادر به یادگیری، برنامهریزی و حل مسئله است؛ درست مثل یک انسان! البته نباید این فناوریها را جایگزینی برای نیروی انسانی درنظر گرفت.
استفاده از هوش مصنوعی برای کسب و کار، رونق بیشتری گرفته است. این پدیده نوظهور جای خود را بین اکثر بیزینسها باز کرده است. با این وجود استفاده از این فناوری چه فرصتها و تهدیدهایی برای بیزینس خواهد داشت؟ در ادامه این مطلب به بررسی تاثیر این فناوری روی کسب و کارها میپردازیم.
مزایای هوش مصنوعی برای کسب و کارها
فناوری هوش مصنوعی در بسیاری از کسب و کارها مورد استفاده قرار میگیرد. احتمالا میپرسید چه تاثیری روی کسب و کار دارد؟ استفاده از فناوریهای هوش مصنوعی، هزینههای عملیاتی کسب و کار را به طرز چشمگیری کاهش میدهد. از سوی دیگر با افزایش درآمد تجاری، باعث کارایی بیشتر کسب و کار میشود. به این ترتیب تجربه مثبتی برای مشتری ایجاد میشود.
یک کسب و کار چگونه باید بیشترین مزایا را از این فناوریها کسب کند؟ برای این کار کافیست طیف کاملی از فناوریهای هوشمند، ازجمله پردازش زبان طبیعی، آموزش اتوماتیک و … را در محصولات یا خدمات خود بگنجاند. در این حالت حتی کسب و کارهایی که با واژه فناوری هوشمند بیگانه هستند هم مزایای بسیار ارزشمندی بهدست میآورند.
بررسی تاثیرات هوش مصنوعی بر کسب و کارها
با استقرار فناوری هوشمند در بیزینس، تواناییهای بالقوه زیادی به کسب و کار اضافه میشود. این تواناییها عبارتند از:
- تصمیمات تجاری با سرعت بیشتری اتخاذ میشوند.
- اگر سیستمهای هوش مصنوعی به درستی راهاندازی شوند، بسیاری از خطاهای انسانی کاهش مییابند.
- بهرهوری عملیاتی کسب و کار افزایش پیدا میکند.
- با خودکارسازی فرایندهای معمول در بیزینس، بسیاری از هزینهها کاهش پیدا میکنند.
- برای شناسایی پایگاه مشتریان حجم دادههای بینظیری استخراج میکند.
- تجزیه و تحلیل و پشتیبانی هوشمند تخصصی افزایش مییابد.
برتری هوش مصنوعی نسبت به نیروی انسانی چیست؟
اساسا استفاده از هوش مصنوعی در بیزینس، اگر برتری خاصی نسبت به انسان ایجاد نکند، ارزش بالایی نخواهد داشت. تحقیقات نشان میدهد که هوش مصنوعی به تنهایی بهترین کارایی ممکن را ندارد. فناوریهای هوش مصنوعی در وظایف تکراری سطح پایینتر، مثل رانندگی یا جایگزینی وظایف بسیار بینقص عمل میکنند، اما برای کسب و کار باید تلفیقی از نیروی انسانی و هوش مصنوعی را به کار گرفت.
درواقع نگاه به هوش مصنوعی، نباید به عنوان جایگزین انسان باشد، بلکه باید مکمل وظایف انسان قرار بگیرد. وقتی که در کسب و کار هوش مصنوعی به عنوان کمک نیروی انسانی بهکار گرفته شود، بیشترین کارایی را خواهد داشت. به همین دلیل نمیتوان اساسا هوش مصنوعی را با نیروی انسانی قیاس کرد.
برسی فرصتها و تهدیدهای هوش مصنوعی برای کسب و کار
هر فناوری جدیدی که وارد عرصه تجارت میشود، فرصتها و تهدیدهایی را همراه خود وارد این عرصه میکند. بیزینسی موفق به استفاده از این فناوریها خواهد شد که از فرصتها استفاده کرده و تهدیدها را برطرف کند. در ادامه به بررسی دقیقتر فرصتها و تهدیدهای فناوری هوش مصنوعی خواهیم پرداخت.
فرصتهای هوش مصنوعی برای کسب و کار
فناوری هوش مصنوعی به هر دلیلی که وارد بیزینس شده باشد، توانایی ایجاد تغییر در کسب و کار را دارد. نکته حائز اهمیت در این موضوع، استقبال از بررسی با نگرش باز در مورد فرصتهای جدید این فناوری است. با این وجود بهتر است به یاد داشته باشیم که این فناوری نوظهور است و راه زیادی تا موفقیت دارد. به هر حال استفاده از این فناوری در دستیابی به بیشترین سود ممکن امکانپذیر است.
تهدیدهای هوش مصنوعی برای کسب و کار
همانطور که اشاره کردیم، هوش مصنوعی پدیدهای نوظهور محسوب میشود. به همین دلیل خطرات و محدودیتهای بسیار زیاد و غیرمنتظرهای خواهد داشت. توجه نکردن به تهدیدها و خطرات پیش روی این فناوری مدرن، لطمات جبرانناپذیری را به سرمایه کسب و کار وارد خواهد کرد.
استفاده از هوش مصنوعی چه محدودیتهایی برای بیزینس دارد؟
پیادهسازی هوش مصنوعی در کسب و کار، موانع زیادی را به همراه دارد. یکی از این موانع، در دسترس بودن دادهها است. دادههای این فناوری اغلب ناسازگار هستند که همین موضوع باعث ایجاد چالشهای جدی برای کسب و کار میشود. البته برای غلبه بر این مشکل، راهحلی هم وجود دارد. بهتر است از همان ابتدا استراتژی درست و روشنی در مورد منابع دادههای هوش مصنوعی وجود داشته باشد.
یکی دیگر از موانع مهم کاربرد هوش مصنوعی در بیزینس، کمبود مهارت در استفاده از این فناوری است. درواقع نیروی کار متخصص و حرفهای برای کار با این فناوری یا وجود ندارد یا بسیار کم است. از دیگر محدودیتهای مهم هوش مصنوعی در کسب و کار، هزینه بالای آن است. معمولا کسب و کارهایی که مهارت استفاده از این فناوری را ندارند، مجبور به برونسپاری آن میشوند. همین برونسپاری باعث تحمیل هزینههای اضافی بر بیزینس میشود. از کنار چالشهای راهاندازی و نگهداری این فناوری نمیتوان به این سادگی عبور کرد.
هوش مصنوعی و چالشهای اخلاقی
یکی از مسائل مهمی که در مورد ورود هوش مصنوعی به کسب و کار وجود دارد، مسائل اخلاقی این فناوری است. یکی از این مسائل اخلاقی، احتمال از دست دادن فرصت شغلی برای نیروی انسانی است. درواقع این نگرانی وجود دارد که با ورود این فناوری، فرصتهای شغلی برای نیروی انسانی کاهش پیدا کند. یکی دیگر از مسائل مهم در مورد کاربرد هوش مصنوعی در بیزینس، توجه به بحث امنیت دادهها است. امنیت سیستمهای هوش مصنوعی ممکن است به شدت آسیبپذیر باشد.
بررسی نمونههایی از بهکارگیری هوش مصنوعی در کسب و کار
چه بخواهیم و چه نخواهیم، هوش مصنوعی در زندگی ما جریان پیدا کرده است. با نگاهی دقیقتر به فناوریهای اطراف خود متوجه این موضوع میشوید. احتمالا از این فناوری در رفت و آمدهای روزانه یا وبگردیها استفاده میکنیم. با نگاهی به رسانههای اجتماعی، بیشتر متوجه این موضوع میشوید. در ادامه به معرفی چند نمونه مهم از بهکارگیری هوش مصنوعی در تجارت خواهیم پرداخت:
- دستهبندی ایمیل هوشمند
- ویژگی تبدیل صدا به متن
- فناوری پاسخگویی خودکار به مشتریان
- اتوماتیکسازی فرایندها
- دستیارهای شخصی هوشمند، مثل کورتانا، سیری (Siri) و گوگل ناو
نمونههایی از استفاده هوش مصنوعی در بازاریابی:
- شخصیسازی فیدهای خبری
- تنظیم محتواهای متنی و بصری
- طراحی خودکار وب سایت
- تشخیص خودکار الگو و تصاویر
- تحلیل و معناشناسی اجتماعی
بررسی نمونههایی از بهکارگیری هوش مصنوعی در تجارت الکترونیک
- انجام آنلاین تراکنشها
- بهینهسازی قیمتها به صورت پویا
- توصیههای محصول و پیشبینی فروش
- استفاده از جستجوگرهای هوشمند
سخن پایانی
هوش مصنوعی پدیدهای مدرن است که دنیای اطراف ما را تحت تاثیر قرار داده است. این فناوری با استفاده از الگوریتمهای یادگیری و حل مسئله تا حدودی جایگزین فعالیتهای نیروی انسانی شده است. با این وجود هیچگاه نمیتواند جایگزین انسان باشد. درواقع هوش مصنوعی باید مکمل نیروی انسانی در کسب و کار قرار بگیرد. استفاده از هوش مصنوعی در کسب و کار، فرصتها و چالشهای زیادی ایجاد میکند. در این مطلب به بررسی بیشتر این چالشها و فرصتها پرداختیم.